Transitievergoeding: van werk naar ander werk

Je dreigt te worden ontslagen. Een vervelende situatie waarin er van alles op je af komt. Natuurlijk maak je je dan zorgen om je inkomen. Je wilt zo snel mogelijk ander werk vinden. Dan is het goed te weten dat je onder bepaalde voorwaarden recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding moet je werkgever aan jou betalen bij ontslag. Deze is enerzijds bedoeld ter compensatie voor het ontslag. Anderzijds om jouw transitie naar een andere baan te vergemakkelijken. Je kunt de transitievergoeding inzetten voor scholing, outplacement, loopbaanbegeleiding en coaching. Kortom, alles dat jou helpt om van werk van werk te komen.

Via ChangeCreators met een transitievergoeding naar ander werk

Naast alles dat speelt rondom je ontslag kan het vinden van een andere baan een flinke uitdaging zijn. Je vraagt je af hoe je zo snel mogelijk weer aan de slag komt. En misschien wil je ook nog wel ondersteuning bij de vraag of je dan verder wilt in de functie waarin je zat of dat het tijd wordt voor iets anders. Of heb je een andere vraag op werkgebied. Dan is het fijn dat je hiervoor terecht kunt bij een van onze adviseurs. Zij kennen als geen ander de weg op de arbeidsmarkt en zijn daarom prima in staat jou te begeleiden bij het vinden van nieuw werk. Concreet kunnen zij je helpen bij:

Kunnen we je helpen?

Wil je met ons van gedachten wisselen over hoe je je transitievergoeding bij ons kunt inzetten om van werk naar werk te komen? Bel of mail gerust.

035 – 6215932
Stuur ons een e-mail

Veelgestelde vragen

Met de invoering van de Wet werk en zekerheid heb je als werknemer vanaf 1 juli 2015 bij ontslag recht op een transitievergoeding. Voorwaarde is dat je twee jaar of langer in dienst bent geweest. Ook is het zo dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij je werkgever moet liggen. Dat geldt voor zowel tijdelijke als vaste medewerkers.
De hoogte van de transitievergoeding bij ontslag wordt bepaald op basis van 2 onderdelen: je maandsalaris en het aantal halve dienstjaren. Ben je benieuwd naar de hoogte van jouw transitievergoeding? Vul dan de rekentool transitievergoeding (werknemers) in. Voor een aantal rekenvoorbeelden verwijzen we je naar de brochure over de transitievergoeding. Let op: De rekentool geeft niet meer dan een idee. De werkelijke vergoeding kan anders uitvallen.
Als je een transitievergoeding ontvangt, kun je het brutobedrag besteden om van werk naar werk (outplacement, loopbaanbegeleiding, coaching) te komen of voor scholing. Zo betaal je geen belasting. Gebruik je het geld voor iets anders dan ziet de Belastingdienst de transitievergoeding als inkomen en moet je over het bedrag (inkomsten)belasting betalen. Je werkgever houdt in dit geval de belasting in en maakt de netto transitievergoeding naar je over. De hoogte van het belastingpercentage hangt af van het totale inkomen, dus jouw inkomen plus de transitievergoeding. Door deze stapeling betaal je een ho(o)g(er) belastingpercentage.

Tip: Je kunt de transitievergoeding laten opnemen in de vaststellingsovereenkomst. Deze sluit je met je werkgever af bij ontslag met wederzijds goedvinden. Zorg dat je, voordat je de vaststellingsovereenkomst tekent, een offerte hebt van het bureau dat je van werk naar werk gaat begeleiden en dien die alvast bij je werkgever in. Zodat je werkgever de te leveren diensten kan verrekenen bij de betaling van je bruto transitievergoeding. Zo bespaar je op de belasting. Wil je precies weten hoe dit zit? Check dan de Belastingdienst website of vraag het na bij een belastingconsulent.

Waar kunnen we mee helpen?

Wil je meer weten over hoe je jouw transitievergoeding kunt inzetten bij ChangeCreators?
Bel gerust tijdens kantooruren naar 035 – 6215932. Of stuur ons een e-mail.