Petra Haveman

Steuntje in de rug

Petra Haveman rolde al op haar 18e het vak in. Toen als bijbaan, maar eigenlijk is ze nooit meer gestopt met het coachen en begeleiden van mensen in hun loopbaan. Vanwege haar grote interesse in de mens. Hoe zij zich bewegen, hoe gedrag tot stand komt. Om die reden deed ze de studie arbeid en organisatiepsychologie. Ze specialiseerde zich op het stukje arbeid. Vanuit die specialisatie hield ze zich bezig met onderwerpen als het welzijn en functioneren van medewerkers in organisaties. Na haar bachelor werkte ze een aantal jaren als coach/begeleider en als afdelingsmanager bij een commerciële organisatie. Echter merkte ze dat ze iets miste. Ze wilde een stukje extra kunnen doen voor mensen op het gebied van hun loopbaanpad. Dus pakte ze haar studie weer op. Ze raakte geïnspireerd door het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of een beperking. Nu werkt ze als jobcoach met Young Professionals: “In het verleden heb ik gezien dat er heel veel mensen aan de kant zaten. Dat raakte mij. Daarom geef ik je graag dat opstapje. Met een klein of soms een groot steuntje in de rug kan iemands leven zo veranderen. Wat mij betreft, zou iedereen die start op de arbeidsmarkt gebaat zijn bij een coach of begeleider, die meekijkt en die advies geeft. En dan niet alleen aan de medewerker, maar ook aan de leidinggevende. Om ervoor te zorgen dat het dienstverband een succes wordt, een prettige ervaring voor alle betrokkenen.”

Persoonlijke aanpak

Als coach is Petra praktisch en doelgericht. Ze werkt altijd toe naar een duidelijk beeld op het carrièrepad met uiteindelijk een duurzame plaatsing. Daarbij vindt ze een positieve sfeer belangrijk. Negatieve gevoelens probeert ze zo snel mogelijk om te buigen naar het positieve, zonder te snel over zaken heen te lopen. Sommige werksituaties zijn gewoon niet leuk, dat kan je raken. Vandaar dat ze tijd en ruimte maakt voor jou: “Wat mij onderscheidt als coach is de persoonlijke aanpak. Er moet plaats zijn voor het proces, voor de gevoelens en het gesprek met elkaar. Ik focus mij overigens niet alleen op werk, kijk daarnaast naar de thuissituatie. Voor mij is die werk/privé balans essentieel. Met alles wat daarbij komt kijken. Waarom zit je niet lekker in je vel? Geen vraag of onderwerp is te gek om het in ieder geval over te hebben en te kijken wat ik daarin kan betekenen voor jou. Als het buiten mijn expertisegebied ligt, wil ik met plezier meedenken en advies geven waar het dan wel ligt. Kortom, ik ben iemand die kijkt naar jou. Wat heb jij nodig van een werkgever om goed te functioneren en je competenties zo goed mogelijk te kunnen inzetten? Samen gaan we op zoek naar hoe we een situatie kunnen creëren, waarbij jij je lekker voelt binnen de organisatie. Dat je op de juiste plek zit, je de juiste ontwikkeldoelen behaalt en je die voor jezelf duidelijk in kaart kunt brengen.”

Brug slaan tussen medewerker en werkgever

Vanuit haar ervaring, de psychologie, de achtergrond en de thematieken die daarin zitten, maakt ze een aansluiting tussen jou en de werkgever: “Als coach ben ik een tool, waardoor er inzicht komt in wat jij nodig hebt en waar die behoefte vandaan komt. In de dagelijkse praktijk zie en hoor ik alle typen beperkingen en de individuele verhalen van Young Professionals. Zo ben ik kundig geworden in het signaleren, herkennen en begeleiden van deze doelgroep. Daarnaast heb ik contact met veel werkgevers. Daardoor ken ik verschillende culturen. Tevens ben ik betrokken bij de uitvoering van de participatiewet. Dat maakt het voor mij makkelijk een goede werkomgeving met de werkgever in te richten. Ik weet wat jij nodig hebt om jezelf zodanig in kaart te brengen dat precies de behoefte die jij hebt aansluit op de werkomgeving waar je belandt en wat we kunnen doen om de werkgever daarin te ontzorgen. Werkgevers weten vaak niet hoe ze iemand zo goed mogelijk kunnen helpen. Daar zit eveneens een stuk van mijn toegevoegde waarde. Ik heb immers veel ervaring in het ontleden van organisaties en het herkennen van relatiepatronen. Ik snap de werkgever en kan hem adviseren. Als het gaat om organisatiepsychologie, als het gaat om management stijlen. Hoe ga je om met het plaatsen van iemand binnen een sociaal team? Hoe geef je iemand een zo veilig mogelijke werkomgeving? Interessante onderwerpen, die allemaal bijdragen aan het realiseren van een duurzame plaatsing voor jou.”

Kunnen we je helpen?

Medewerkersformulieren

Petra Haveman

Kunnen we je helpen?

Maak kennis met onze andere ChangeCreators

Kunnen we je helpen?