Outplacement

Soms loopt een medewerker dusdanig vast in het werk dat het niet meer gaat of vervalt zijn/haar functie wegens reorganisatie. Dan is het tijd om gedwongen afscheid te nemen en moet de medewerker op zoek naar ander werk. Hierbij raden we je aan te kiezen voor begeleiding in de vorm van outplacement. Ook al ben je daar als werkgever wettelijk niet toe verplicht. Een outplacement traject past namelijk heel goed in het kader van de zorgplicht (goed werkgeverschap) die je hebt naar je medewerker. Hiermee krijgt deze een betere uitgangspositie op de arbeidsmarkt. De deskundige hulp van de outplacement adviseur vergroot de kans op het vinden van een nieuwe baan immers aanzienlijk. Bovendien is het positief dat jij je als werkgever op deze manier bekommert om het wel en wee van de medewerker. Die zal dit dan ook zeker waarderen in deze tijd van onzekerheid. Als laatste helpt de inzet van een outplacement traject mogelijk voorkomen dat een kantonrechter in een ontslagprocedure alsnog een ontslagvergoeding toekent aan je medewerker wegens onredelijk ontslag.

Toegevoegde waarde ChangeCreators

  • Wij hebben verstand van werk en ondersteunen je graag vanuit deze expertise
  • Onze adviseurs zijn vindingrijk dus we komen altijd tot een passende oplossing
  • Ons slagingspercentage is hoog, mede door ons uitgebreide netwerk

Kunnen we je helpen?

Hieronder staat alvast het antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Wil je persoonlijk met ons van gedachten wisselen over hoe wij jouw medewerker kunnen begeleiden in een outplacementtraject? Bel of mail gerust.

035 – 6215932
Stuur ons een e-mail

Waarom ChangeCreators?

Wij inspireren je medewerker om te ontdekken wie hij is, waar hij voor staat en wat er nodig is om lekker in je werk te staan. In onze re-integratietrajecten helpen we de voorwaarden te creëren, die nodig zijn om goed te functioneren en een nieuwe, passende werkplek te vinden.

Met de inzet van een outplacement traject inzet geef je je medewerker de kans met deskundige begeleiding van werk naar werk te komen. Dit is niet alleen gunstig voor je imago als werkgever (goed werkgeverschap) maar – en dat is nog belangrijker – het versterkt de positie van je medewerker op de arbeidsmarkt. Het vergroot de kans aanzienlijk dat hij/zij snel ander passend werk vindt. Een ander effect van outplacement kan zijn dat de medewerker eerder geneigd is alles netjes af te ronden voor het vertrek. Ook zal hij/zij daarna positiever tegenover de organisatie staan en daarmee een goede ambassadeur in de arbeidsmarkt zijn. Als laatste kan outplacement ook in financieel opzicht veel brengen. Hiermee voorkom je immers mogelijk juridische kosten en/of een hoge ontslagvergoeding.
In ons land is outplacement niet wettelijk verplicht. Als werkgever beslis je vrijwillig of je je medewerker een outplacement traject wilt aanbieden. Daarbij is de medewerker niet verplicht om het traject te aanvaarden. Omdat outplacement je medewerker een goede kans biedt om met deskundige begeleiding ander passend en duurzaam werk te vinden, is het in het kader van goed werkgeverschap wél aan te raden om dit aanbod te doen. Hiermee handel je het gedwongen ontslag op een nette manier af en komt je medewerker niet zo maar ineens op straat te staan. Dat is prettig voor beide partijen.
Betaal je als werkgever de kosten van outplacement rechtstreeks? Dan zijn deze bedrijfskosten aftrekbaar via de belastingen, net zoals de eventuele BTW/omzetbelasting. Voor meer informatie verwijzen wij naar de Belastingdienst website of je belastingconsulent. Ook kun je de kosten van het outplacement -indien van toepassing- in mindering brengen op de eventuele transitievergoeding, die je betaalt als je afscheid moet nemen van een medewerker die al langer dan twee jaar in dienst is. Een andere interessante optie is het om het outplacement traject standaard op te nemen in de vaststellingsovereenkomst. Daarmee kan de medewerkers altijd van werk naar werk begeleid worden. Tenslotte is het verstandig in de vaststellingsovereenkomst vast te leggen dat de medewerker het budget ruimer kan besteden dan alleen aan outplacement. Dus bijvoorbeeld ook aan coaching, loopbaanbegeleiding of opleiding. Zo maak je er een ‘van werk naar werk budget’ van, waarmee de medewerker zijn/haar arbeidsmarktpositie kan verbeteren en zijn/haar kansen vergroten om van werk naar werk te komen.

Waar kunnen we mee helpen?

Wil je meer weten over een outplacementtraject bij ChangeCreators?
Bel gerust tijdens kantooruren naar 035 – 6215932. Of stuur ons een e-mail.