Naar werk

Naar Werk

Ben je weer werkfit en klaar om aan het werk te gaan, maar kun je wel hulp gebruiken bij het vinden van nieuw werk? Of dat dat nou in dienstverband is of als zelfstandig ondernemer? Dan is een zogenaamd Naar Werk traject een optie voor jou. In dit re-integratietraject begeleidt een ChangeCreators adviseur je richting betaald werk. Samen ga je aan de slag met solliciteren en netwerken. Ook leer je bijvoorbeeld hoe je sociale media kunt inzetten bij jouw zoektocht naar passend werk.

Let op: je hebt een verwijzing nodig van het UWV voor een Naar Werk traject. Je kunt dit traject aanvragen als je werkzoekend bent en een arbeidsongeschiktheidsuitkering (Wajong, Wia, Wao) of Ziektewetuitkering ontvangt.

Waarom Naar Werk traject?

  • Maatwerk gericht op jou: wat wil je, wat kan je en wat past daar bij?
  • Ondersteuning door betrokken adviseur die weet hoe de (lokale) arbeidsmarkt werkt
  • Uitgebreid netwerk waar jij gebruik van kunt maken
  • Begeleiding in of nabij je eigen woonplaats

Op zoek naar betaald werk

We kunnen ons voorstellen dat je graag wilt weten of een Naar Werk traject iets voor jou is. Daarom beginnen we altijd met een kennismaking. Zo kan jij aan ons vragen stellen over onze werkwijze en leren wij jou kennen. Wij vinden het belangrijk om te weten wat jij nodig hebt om passend betaald werk te vinden. Daar zoeken wij dan een adviseur bij die jou goed kan ondersteunen. Samen maken jullie afspraken over waar, hoe en hoe vaak jullie contact hebben. Zo zetten we jou centraal.

Ieder traject is dus maatwerk, maar wel met een gemeenschappelijk doel: ervoor zorgen dat jij weer aan het werk gaat én aan het werk blijft. Daarom gaan we in een Naar Werk traject samen met jou op zoek naar geschikte vacatures en ondersteunen we je bij het solliciteren. Dat is de korte versie. Hieronder lees je meer over de verschillende re-integratieactiviteiten op weg naar werk.

  • Bemiddeling naar (passend) werk

Wij kennen de arbeidsmarkt en weten wat de behoefte is van werkgevers. Die kennis matchen we met jouw profiel. Specifiek zetten we jouw mogelijkheden, belastbaarheid en affiniteiten af tegen de eisen, sfeer en cultuur van de organisatie(s) waar een passende vacature is. Via ons uitgebreide netwerk bemiddelen we jou naar een passende werkplek. Voor sommigen is dat een eigen onderneming. Voor anderen een reguliere baan, met of zonder jobcoaching op de werkplek.

  • Sollicitatiebegeleiding

Als je gaat voor een reguliere baan, zul je moeten gaan solliciteren. Dat is nog niet zo makkelijk. Zeker niet als je er een tijdje uit bent geweest. Daarom train je tijdens dit traject je presentatie- en sollicitatievaardigheden. Denk aan zelfpresentatie, het voorbereiden en nabespreken van gesprekken, het opstellen van een aantrekkelijk cv, LinkedIn profiel, het schrijven van sollicitatiebrieven en netwerkactiviteiten. Zo kom jij goed beslagen ten ijs. Heel belangrijk. Je kunt immers slechts één keer de juiste indruk maken bij een potentiële werkgever.

  • Actief netwerken

Om een baan te vinden, kan je niet om je netwerk heen. Wij geloven dan ook heilig in actief netwerken. In dit kader maak je samen met je adviseur een netwerkplan, op basis van wat je wil en kan, wat voor baan je zoekt en in welke branche. Hierbij besteden we veel aandacht aan het inzichtelijk maken van jouw netwerkcontacten. Ook kijken we uitgebreid in het ChangeCreators-netwerk en belt jouw adviseur actief potentiële werkgevers. Samen proberen we om netwerkgesprekken te organiseren. Daarin leert een werkgever jou op een ongedwongen manier kennen en wordt de kans op werk (in de toekomst) vergroot. Indien je dat wilt, kan je adviseur met je mee gaan naar deze gesprekken.

  • Vacatures zoeken

Naast het netwerken, kijken we uiteraard ook op de traditionele vacaturebanken om een baan te vinden. Jij gaat zelfstandig of samen met de ChangeCreators adviseur op zoek naar passende vacatures. Deze speelt hierbij een actieve rol door jou vacatures aan te bieden. Tijdens het traject kun je gebruik maken van JobXS. Een vacaturebank waarvoor ChangeCreators een licentie heeft en die zoekt naar vacatures op andere vacaturebanken, websites van bedrijven en op LinkedIn. Als er een passende functie is gevonden, bespreek je die met de adviseur en ga je solliciteren. Bij een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek, kan je dat desgewenst voorbereiden met de adviseur. En als je dat wilt, gaat deze met je mee naar het sollicitatiegesprek.

  • Advies bij plaatsing

Als er een werkgever is gevonden die jou in dienst wil nemen, dan gaat de adviseur met je toekomstige baas in gesprek om deze te adviseren en informeren over wat jij nodig hebt om lekker aan het werk te gaan en blijven. Ook krijgt de werkgever informatie over eventuele subsidie- en plaatsingsregelingen. Tevens beoordeelt de adviseur op basis van het functieaanbod of de werkplek geschikt is voor jou. Indien nodig, kan er gekozen worden voor jobcarving/jobcreation.  kan je ook met een proefplaatsing starten. Dan werk je twee maanden om te kunnen ervaren of het werk bij je past.

  • Nazorg

Als je betaald werk hebt gevonden, zorgen wij er samen met jou voor dat je je nieuwe werkplek kunt behouden. Daarna kunnen we de nazorg omzetten in jobcoaching en begeleiden we je nog wat langer. ChangeCreators heeft een jobcoach-erkenning. Zo weet je zeker dat je bij ons begeleid wordt door een professionele coach die een erkende opleiding heeft gedaan.

Ga je richting een eigen onderneming? Dan ziet jouw traject er iets anders uit.

Zelfstandig Ondernemerschap

Niet iedereen met een ziekte of arbeidshandicap is geschikt om zelfstandig ondernemer te worden. Om dit te onderzoeken, zetten we de ondernemerstest in. Dat is een mooi instrument om cruciale ondernemersvaardigheden inzichtelijk te maken zoals prestatiegerichtheid, zelfstandigheid, dominantie, sociale oriëntatie, effectiviteit, doorzettingsvermogen, marktgerichtheid, creativiteit, flexibiliteit en risicobereidheid. In een persoonlijk rapport komen, behalve je ondernemersprofiel, conclusies te staan over jouw ondernemerschap en welke strategie je het beste kunt volgen.

Op basis daarvan bepalen we of zelfstandig ondernemerschap haalbaar is. Zo niet, gaan we op zoek naar een functie in loondienst en zo wel, zetten we verdere stappen:

  • Jij (klant): onderzoeken en verder ontwikkelen van ondernemersvaardigheden in relatie tot (fysieke en psychische) belastbaarheid
  • Markt: adviseren over ondernemersplan, doelgroepenanalyse, concurrentieanalyse en sterktezwakte-analyse van product/dienst
  • Financiën: adviseren over haalbaarheid, kosten/baten, financieringsmogelijkheden, kredietaanvragen, exploitatie 
  • Marketing: adviseren over het in de markt zetten van product/dienst, hoe kom je aan klanten, acquisitie doen, gebruik van social media, PR en communicatie 
  • Overige: kennis over vergunningen, opleidingen en wet- en regelgeving voor deze specifieke doelgroep, zoals uitkering versus eigen onderneming, zelfstandigenaftrek, omgaan met UWV en Belastingdienst, plaatsingscriteria UWV; en de weg weten naar andere deskundigen, zoals een financieel adviseur of bank.