Loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding : van vraagstuk naar zingeving in je werk

Het gevoel dat je van baan zou moeten veranderen, omdat je bent vastgelopen. Dat kennen we allemaal wel. Soms komt het uit jezelf. Omdat de baan waarin je nu zit, niet uitdagend (meer) is en je daarom om je heen kijkt. Of omdat je problemen ervaart met je collega’s of je chef. Het kan ook zijn dat het van buiten wordt opgelegd. Omdat je een werkgever hebt die je in het kader van loopbaanontwikkeling en mobiliteit uitdaagt om na te denken over je carrière. Of omdat je in het kader van outplacement of re-integratie een loopbaanadvies nodig hebt. In alle gevallen is het zinvol in een loopbaantraject eens goed te kijken naar waar je vandaan komt en waar je naar toe zou willen in je werk, zodat je onderbouwd verder kunt.

Op weg naar werk dat weer leuk is

Als je bent vastgelopen in je loopbaan is het best een opgave om erachter te komen wat je dan wel wilt en hoe je verder moet. Natuurlijk kun je zelf wat testjes online doen maar ja, laten we eerlijk zijn, het is niet makkelijk om vervolgens de uitslag daarvan te vertalen naar een loopbaanplan. Daar heb je toch echt wel wat expertise voor nodig. Dan is het fijn dat een ervaren ChangeCreators loopbaanadviseur je kan helpen bij het leggen van verbanden tussen jouw persoonlijke en professionele profiel en de arbeidsmarkt. Zodat jij kunt bepalen welke weg je écht wilt nemen in je loopbaan (zingeving).

Voordelen loopbaanbegeleiding

  • Professionele loopbaancoach die jou écht richting kan geven
  • Inzicht in jezelf: je talenten, kwaliteiten en ontwikkelpunten
  • Nieuwe kansen door nieuwe inzichten
  • Leren denken in mogelijkheden

Loopbaanbegeleiding bij ChangeCreators

In een loopbaantraject gaat het om jouw wensen en mogelijkheden op het gebied van werk. Om richting te kunnen geven aan jouw verdere loopbaan, gaan we in 6-8 gesprekken aan de slag met een aantal essentiële vragen zoals: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Welke mogelijkheden heb ik? Dit alles geeft inzicht in jouw persoonlijkheid, je competenties (kennis, vaardigheden, persoonlijke kwaliteiten), je drijfveren, motivatie en interesses en je kansen (carrière switch, beroepskeuze, studiekeuze). Op basis daarvan kunnen we bepalen welke richting je op kunt gaan, of dat nou is in een volgende baan of bij je huidige werkgever.

In het algemeen bestaat een loopbaanbegeleidingstraject uit:

Kennismakingsgesprek

  • Je maakt kennis met de ChangeCreators loopbaanadviseur en stelt samen het doel van het loopbaanonderzoek vast.

Loopbaangesprek 1 en 2

  • Hierin bespreken jullie een werkgerelateerde persoonlijkheidsvragenlijst en staan jullie stil bij je huidige werksituatie en de rode draad in je (arbeids)verleden. Wat ging er goed en welke keuzes heb je gemaakt? Daarnaast maakt de adviseur een analyse van je huidige functie en is er aandacht voor jouw carrière ankers (motivaties).

Loopbaangesprek 3

  • In deze bijeenkomst maak je een test over loopbaanwaarden, persoonlijke stijl en vaardigheden en bespreek je de uitkomsten direct met de loopbaanadviseur. Verder kijken jullie naar jouw kernkwaliteiten en naar de voorkeursrollen die jij in een team hebt.

Loopbaangesprek 4 en 5

  • Deze staan in het teken van een beroeps- en interessevragenlijst, waarmee je kijkt naar mogelijke beroepen.

Loopbaangesprek 6

  • Vanuit de levensloop, de wensberoepen en de zelfanalyse stel je samen met de adviseur beroepsprofielen op. Bij welke branche horen deze profielen en welke functies passen daarbij? Wat/welke voorwaarden heb jij nodig in je werk? Daarnaast bepalen we welke welkcultuur het best bij jou past.

Loopbaangesprek 7

  • Hierin praat je verder over de gekozen beroepen en bekijk je samen met de loopbaanadviseur hoe het doel te bereiken is. Welke stappen moet je zetten om bij de gewenste baan te komen? Welke opleiding is eventueel nodig? Verder leggen jullie een link naar de huidige arbeidsmarkt, staan jullie eventueel stil bij je cv en is er aandacht voor onderwerpen als solliciteren en presenteren.

Afrondingsgesprek

  • Je doet al het werk in de voorgaande stappen uiteraard niet voor niets. We vatten alle bevindingen uit het loopbaantraject voor je samen in een stappenplan/opleidingsplan. Je ontvangt bovendien een loopbaanadvies in de vorm van een rapportage. Verder evalueren we het traject uitgebreid met je en kijkt je loopbaanadviseur mee naar je mogelijkheden voor de toekomst.

Veelgestelde vragen

Wat is loopbaanbegeleiding?

Bij een loopbaanbegeleider kun je met heel veel vragen terecht. Haal je geen voldoening meer uit je werk, heb je behoefte aan een nieuwe uitdaging of wil je graag weten wat je sterktes en zwaktes zijn? Een loopbaanbegeleider kan door met je te praten, je vragen te stellen en je te testen antwoord geven op die vragen.

Het is dus zeker niet zo dat loopbaanbegeleiding alleen een optie is als je van werk wilt veranderen. Je krijgt tools aangereikt om weer plezier te vinden in je werk of om een betere balans tussen werk en privé te krijgen. Het doel van de begeleiding is dat mensen meer voldoening halen uit hun job.

Loopbaanbegeleiding is ook belangrijk om een burn-out te voorkomen. Ga je te lang met tegenzin naar het werk, dan kan het moeilijk zijn om uit die negatieve spiraal te ontsnappen. Wacht dus zeker niet te lang!

Met welke vragen kun je naar een loopbaanbegeleider?

Worstel je met één van onderstaande vragen? Dan kan loopbaanbegeleiding je verder helpen.

  • Ik voel me overspannen of futloos door mijn werk.
  • Ik wil meer plezier en voldoening in mijn job.
  • Ik wil een beter evenwicht tussen mijn beroeps- en privéleven.
  • Ik wil weten welk werk écht bij mij past.
  • Ik wil de balans opmaken van mijn loopbaan en kijken of ik goed bezig ben.
  • Ik wil uitzoeken welke loopbaankeuzes ik heb en welke de beste zijn voor mijn situatie.
  • Ik wil ontdekken hoe ik mijn talenten volop kan laten renderen.
  • Ik heb het gevoel dat er meer in mij zit dan dat ik kan tonen op het werk.
  • Ik ben op een kruispunt gekomen in mijn loopbaan en weet niet welke richting ik moet kiezen.
  • Ik zit met twijfels en vragen over mijn werk.
Wat zijn meestal de uitkomsten van een loopbaantraject?

Dit verschilt per persoon en situatie. En elk geval krijg je helder wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Soms gaat dat proces wat sneller en is het loopbaantraject aanleiding tot concrete stappen, zoals het solliciteren naar een andere baan. Voor anderen is het traject een eerste stap, die een basis legt voor beslissingen op wat langere termijn. Wat ook kan gebeuren is dat je er, na het onderzoeken van andere mogelijkheden, achter komt dat je met een aantal wijzigingen in je huidige baan (in taken, relatie en verbinding met collega’s of werkplek), weer prima verder kunt en merkt dat je motivatie in je huidige baan daardoor terugkeert. In elk geval blijkt altijd dat meer zelfinzicht leidt tot nieuwe mogelijkheden. En of dat nu direct leidt tot grote veranderingen of niet, vaak wordt dit als zeer positief ervaren en draagt het bij aan een groter werkplezier.

Hoe verloopt loopbaanbegeleiding?

Tijdens een loopbaantraject gaan we samen intensief aan de slag met alle aspecten die belangrijk zijn bij keuzes in je loopbaan. Zo scheppen we overzicht en belichten we aspecten waarvan je nog niet wist dat ze bestonden en die belangrijk voor je zijn. In het begin brengen we je persoonlijkheid, kwaliteiten, wensen en voorwaarden in beeld. Daarna brainstormen we zonder belemmeringen en grenzen over jouw meest ideale werksituatie. Richting het einde van het traject kijken we wat hiervan haalbaar is en hoe je hieraan concreet handen en voeten kunt geven. Dit vatten we samen in een loopbaanrapportage, dit is een oa een beschrijving van jou als persoon en je gewenste functie en een plan van aanpak, waarin concrete acties staan met betrekking tot je loopbaan. 

Levert een loopbaantraject nu meer op dan je zelf eigenlijk al weet?

De inzichten die je opdoet in een loopbaantraject zijn deels nieuw en deels bevestigen ze wat je ergens zelf al wist. De meerwaarde die het heeft is dat je leert hoe je je inzichten kunt vertalen naar concrete mogelijkheden en acties. Tijdens een traject word je stapsgewijs stilgezet bij alle aspecten die komen kijken bij het maken van loopbaankeuzes. We halen je met behulp van tools en gesprekken uit je ‘mijmerfase’ en we zetten samen al je gedachten en gevoelens met betrekking tot je loopbaan op een rij. Dit geeft altijd overzicht en inzicht in welke keuzes er te maken zijn en tot het lef om daadwerkelijk iets te veranderen.  

Hoe lang duurt een loopbaantraject?

Je hebt eerst een oriënterend gesprek om jouw vraag duidelijk te krijgen en af te spreken hoe we het samen gaan aanpakken.

Afhankelijk van het soort loopbaantraject dat je hebt volgen is er een maximale doorlooptijd en aantal gesprekken.

  • Loopbaanbegeleiding is maximaal drie maanden met 6 tot 8 gesprekken en een uitgebreide loopbaanrapportage.
  • Loopbaanscan is maximaal twee maanden met 2 tot 3 gesprekken en een loopbaanrapportage.