Janet Rodenburg

Andere keuzes maken

“Ik gun het iedereen om iets te doen dat écht bij hen past. Voor heel veel mensen voelt dat als een luxe. Dan zeggen ze van ‘ja, je moet toch je geld verdienen’. Maar die twee hoeven elkaar niet uit te sluiten. En die zoektocht naar de combinatie, die is prachtig. Dat mensen steeds dichter bij de kern komen, van wat hen echt beweegt, en te zien dat het kwartje bij hen valt. Ik ben dankbaar dat ik ze daarbij mag begeleiden.”

Aan het woord is Janet Rodenburg. Vanuit haar achtergrond als antropoloog voelt zij zich betrokken bij mensen uit andere culturen. Ze woonde en werkte in verschillende landen, deed in Azië onderzoek naar migratie en was verbonden aan internationale humanitaire organisaties, waaronder de Internationale Federatie van het Rode Kruis. Daar runde ze het programma Psychosociale Ondersteuning en trainde lokale hulpverleners in het bieden van psychosociale slachtofferhulp. Eenmaal terug in Nederland ging ze aan de slag bij het Kenniscentrum Gezondheidsverschillen waar ze onder meer trainingen gaf aan zorgverleners hoe om te gaan met de doelgroep laagopgeleiden en migranten.

In beweging

Na verschillende coachopleidingen verlegde ze langzaam maar zeker het accent naar één op één begeleiden. Ze noemt zichzelf een oplossingsgerichte coach: “In een traject ga ik samen met de cliënt op zoek naar de kern. In een veilige setting kijken we naar wie je bent. Waar kom je vandaan en waar wil je naar toe? Hoe kan je met kleine stapjes bij je bestemming komen? Heel concreet. Denk daarbij in mogelijkheden en sta niet te lang stil bij wat allemaal niet kan. Een van de instrumenten die ik hierbij inzet, is samen de natuur in, wandelen. Dat geeft letterlijk ruimte.“

Ook zet Janet soms mindfulness in of geeft oefeningen mee om mensen aan te zetten tot reflectie en hen weer in beweging te brengen. Bijvoorbeeld wanneer cliënten te maken hebben met ingrijpende veranderingen die raken aan hun identiteit en gevoel van eigenwaarde, op het werk en daarbuiten. “Dat kan gaan om verlies van gezondheid, (dreigend) verlies van je baan. Hierbij is het nodig eerst vat op het leven te krijgen en de regie te versterken. Wat heb je nodig om een nieuwe start te maken? Wat zijn je secure bases? Wat houdt je op de been en geeft je veiligheid? Dit is begeleiding op een diepere laag, dus geen ‘quick fix’. Of het nu gaat om het omgaan met je verlies, veranderingen in de organisatie, of de oriëntatie op een nieuwe loopbaan.”

Kunnen we je helpen?

Janet Rodenburg

Kunnen we je helpen?

Maak kennis met onze andere ChangeCreators

Kunnen we je helpen?