Iko Kakes

Terug naar de roots

Eigenlijk kwam Iko Kakes toevallig terecht in dit vak. Inmiddels doet hij het al 30 jaar en zou hij echt niet anders willen. De eerste tien jaar zat hij in de uitvoering en begeleidde en plaatste hij mensen in werk. Daarna kwam hij terecht in een managementrol en hield hij zich een hele tijd meer bezig met beleidsontwikkeling. En nu weer terug naar de uitvoering. Daar waar het er toe doet en waar hij wil zijn. Het helpen van mensen. Hij doet het graag, maar realiseert zich tegelijkertijd dat alles relatief is: “Mijn invloed is beperkt. Er zijn andere factoren die over het algemeen een veel grotere invloed hebben op jouw leven dan een jobcoach. En dat is maar goed ook. Ik kan kansen creëren voor je. Ik kan je helpen om die te pakken en je ondersteunen als je dingen wilt leren. Maar of je dat doet, of je die kansen pakt. Dat heeft heel veel te maken met jou, jouw attitude en wat er om jou heen gebeurt. Zijn er verstoringen, hoe klikt het met een werkgever, enzovoorts.”

Thuis in de werkgeverswereld

Iko kent de wereld van de werkgevers heel goed. Dat is zijn toegevoegde waarde: “Ik denk dat er heel veel coaches zijn, die begeleiden vanuit de kandidaat. Uiteraard doe ik dat ook, maar mijn extra zit hem in de oriëntatie op wat er vanuit de wereld van de werkgevers van je gevraagd wordt en wat dat betekent. Hoe sluit je daarbij aan? Hoe sluit die werkgever aan bij jou? Wat denkt dat bedrijf ervan? Hoe komen zij tot een keuze om ruimte te creëren voor jou? Dat heb je immers wel nodig. Dat gaat verder dan alleen maar kijken naar wat kan je, waar zitten je sterke punten, waar zit je op dit moment, wat moet je ontwikkelen en wat zijn je potenties? Ik kijk ook naar hoe krijg je het voor elkaar om dat bij dat bedrijf goed te kunnen doen? Dat is voor mij de kern. Zeg maar, de matching tussen jou en de werkgever. Ik ken de werkgeverswereld van binnen en van buiten. Vanuit die wereld kan ik dan ook heel goed vertalen wat nodig is, zodat jij daar succesvol kunt zijn.”

Hij deed door de jaren heen bovendien veel ervaring op met het opleiden en trainen van mensen. Met name op het gebied van inclusiviteit en functiecreatie. Hoe creëer je banen? Hoe kun je mensen plaatsen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Hartstikke interessant: “Ik heb aardig wat gezien inmiddels aan bedrijven en instellingen die daar heel actief mee bezig zijn. Dingen die goed gaan, dingen die fout gaan. Dingen die geleerd zijn in de loop van de tijd bij het ontstaan van de participatiebanen, de banenafspraak. Wat daar wel in werkt en wat niet werkt. Ik heb een groot netwerk opgebouwd. Al die kennis, kunde en ervaring, die neem ik mee in mijn rol als jobcoach.”

Betrokken en realistisch

Als jobcoach is hij zakelijk ingesteld. De essentie van waarom hij dit werk doet, is dat hij mensen mogelijkheden wil bieden, die ze zonder hem moeilijk of niet krijgen. Daar zit een stuk betrokkenheid in, die wat hem betreft nodig is om dit werk te kunnen doen. Hij bepaalt aan de hand van jouw inbreng wat er nodig is, dus wat hij inzet. Daarin kan hij flexibel zijn. Maar wel gerelateerd aan het doel om jou weer aan het werk te helpen.

In de begeleiding legt hij daarom de focus altijd richting werk. Centraal daarbij staat de vraag wat er moet gebeuren, zodat jij die stap naar de werkgever weer kunt zetten en hoe dat succesvol te maken. Succesvol is voor hem dat jij niet alleen maar geplaatst wordt, maar dat je op een plek terecht komt waar je kunt blijven: “Daar heb jij als kandidaat meer aan. Ik zal je daar ook redelijk mee confronteren in het traject. Uiteindelijk gaat het erom dat je passend bent voor waar je naar toe wilt. In sommige werelden stellen ze nu eenmaal eisen en die gaan ze niet veranderen, omdat jij daar komt werken. Zo zit de wereld niet in elkaar. Het is belangrijk dat je weet wat jij nodig hebt om te kunnen functioneren, maar je moet ook weten dat wat jij nodig hebt misschien niet altijd gerealiseerd gaat worden in die organisatie. En is die organisatie dan passend voor je of kun je flexibel zijn? Wat kun jij er dan aan doen om te zorgen dat jij het wordt bij die organisatie? Want zoals wij het allemaal graag willen hebben, helaas zo is de werkelijkheid niet altijd. Dat is belangrijk om je te realiseren. Soms moet je je verwachtingen bij stellen.”

Kunnen we je helpen?

Medewerkersformulieren

Iko Kakes

Kunnen we je helpen?

Maak kennis met onze andere ChangeCreators

Kunnen we je helpen?