Elly de Jonge

Oog voor de mens

Met mensen bezig zijn. Voor Elly de Jonge is dat een belangrijke motivatie in haar werk. Ze studeerde Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en heeft een onderwijsbevoegdheid voor handvaardigheid. Ook deed ze een erkende coachopleiding, Dit omdat coaching voor haar een vak/professie is. Nadat ze kort werkte in het onderwijs, maakte ze de overstap naar de kinderopvang. Door de jaren heen deed ze ruime ervaring op in diverse leidinggevende functies bij verschillende organisaties. Toen ze adjunct-directeur was van een middelgrote organisatie, kwam ze op een kruispunt te staan. Wat zou ze doen? Meegaan met de aankomende grote veranderingen of doen wat ze echt het liefst doet: het begeleiden van mensen naar of in werk. Soms naar andere plekken toe binnen de organisatie, soms naar buiten toe. Van loopbaanontwikkeling, re-integratie, jobcoaching, outplacement tot tweede spoortrajecten. Ze doet het allemaal: ”Ik vind mijn werk zo leuk, omdat ik met veel verschillende mensen te maken heb. Het maakt mij niet uit of je praktisch of theoretisch geschoold bent, jong of ouder, autistische kenmerken of niet-aangeboren hersenletsel hebt. Voor mij is het allemaal boeiend. Wat ik boeiend vind daarin? Nou, dat is dat ieder mens van welke achtergrond dan ook wel iets wil met zijn of haar toekomst. Hoe klein stapjes kunnen zijn, maar dat mensen toch willen bewegen of het belangrijk vinden iets te betekenen in de maatschappij. Dat vind ik mooi om daar een bijdrage aan te mogen leveren. Om mensen daarin aan te sterken.”

Hiernaast is Elly opgeleid als mediatior. Een goede manier om conflicten op te lossen, eveneens in arbeidssituaties, tussen werkgever en werknemer.

Zelfoplossend vermogen

Als adviseur is ze praktisch en zakelijk. Gelijkwaardigheid is voor haar key: “Ik zal je altijd met respect behandelen. Voor mij is iedereen gelijk. Mijn rol is neutraal. Ik ga niet boven je staan en zeggen van ‘je moet dit en je moet dat’. Ja natuurlijk geef ik adviezen als je wat verder in het proces bent. Maar jij staat vooraan, met jou ga ik mee. Ik kan wel denken van ‘ja, die heeft al die opleiding dus zou goed zijn als die dat gaat doen’. Maar ja, als jij nu andere keuzes maakt in het leven en dat goed kunt uitleggen, is het aan jou.”

Het is en blijft je eigen verantwoordelijkheid. Elly vind het daarom essentieel dat je het uiteindelijk zelf gaat doen: “Je komt pas aan een baan als je zelf sterk genoeg bent om die baan daadwerkelijk aan te gaan. Ik denk dat je, zeker als je nog ver af staat van de arbeidsmarkt, moet ervaren wat het met je doet als je toch die stap maakt. Dat je zelf ziet wat het je oplevert. Dat je met kleine stapjes steeds verder kunt komen. Je ziet nog wel eens dat die stappen ineens heel hard kunnen gaan. Dat is een soort van aha-effect voor mensen, als ze de smaak eenmaal te pakken hebben. Dat ze heel snel aan een baan komen. Dan is het kwartje gevallen.”

Burn-out en stress

Ze is gespecialiseerd in burn-out en stress. In haar begeleiding werkt ze evidence-based, met wetenschappelijk onderzochte methodes. Dat vindt ze enorm belangrijk. Tevens zit ze in gerelateerde werkgroepen om zo goed mogelijk ondersteuning te kunnen bieden bij burn-out en stress.

Kunnen we je helpen?

Elly de Jonge

Kunnen we je helpen?

Maak kennis met onze andere ChangeCreators

Kunnen we je helpen?